Haber: Nurgül Yılmaz
Türkiye’de sanayi toplumuna göre kurgulanan Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), bilgi ve teknoloji toplumu ile ekonomisinin getirdiği yeni ihtiyaçlara yönelik hizmetler, destekler ve iş yapma biçimlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Gelinen noktada özel firmalar gibi, OSB’lerin de yenilikçi organizasyonlara dönüştürülmesi, kalkınma planları ile sanayi ve teknoloji stratejilerinin en önemli konularından birisini oluşturuyor.
MANİSA’DA İLÇELER DE DAHİL OLMAK ÜZERE 9 ADET OSB VAR
Manisa’da mevcut 8 karma ve 1 ihtisas olmak üzere, 9 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Karma OSB’lerin genel olarak doluluk oranları yüzde 85 civarında. Manisa, Muradiye, Salihli, Soma, Turgutlu’da ve Akhisar Zeytin İhtisas OSB’de çalışmalar devam ediyor. Kırkağaç OSB, Muradiye OSB, Soma OSB ve Gölmarmara OSB’de de çalışmalar devam ediyor.
İŞSİZLİK VAR ANCAK İSTİHDAMA YÖNELİK YATIRIMLARDA VAR
2023 verilerine göre Manisa'nın nüfusu 1 milyon 475 bin 716 oldu. Manisa hem çevresindeki yakın illerden hem de Türkiye’nin dört bir tarafından hızla göç alıyor. Şehrin nüfusu arttıkça da, işsizlik oranı yükseliyor. Ancak bu istihdam olumsuzluğuna paralel seyreden ve kente yeni kazandırılan yatırımlar var...
BYD MANİSA’DA KURACAĞI FABRİKANIN DETAYLARINI NETLEŞTİRDİ
Örnek verilecek olursa; Dünyanın otomotiv devi olarak bilinen Volvo’yu bünyesine katmayı başaran Çinli BYD şirketi, Avrupa otomotiv pazarına kısa yoldan ulaşabilmek için Türkiye’de yatırım hazırlığı için Manisa OSB’yi seçti. Çin otomativ sektörü devi BYD üretim üssünü Manisa’da kuruyor. Çin devi BYD Manisa’da üretim için kullanacağı 2 milyon metre karelik dev bir alan için gerekli görüşmeleri bitirdi. Kısa sürede seri üretime geçmeyi planlayan otomotiv devine destek olacak, otomotiv yan sanayi şirketleri de 2 milyon metre karelik alanda yatırımlarını oluşturacaklar. Gelinen noktada Çin otomotiv devi BYD Manisa’da kuracağı fabrikanın detaylarını netleştirdi.
MANİSA’YA 3. OSB KURULUYOR !
OSB’ler genel olarak; genel ve geniş düzeyde sanayileşmeye, orta düzeyde kentlerin gelişimine, küçük düzeyde ise firma verimliliğine çok önemli katkılar sağlıyor ve sağlamaya devam ediyor. Kentlerin sanayi potansiyelini ve üretimini arttırmak, o şehrin gelişiminin en önemli unsuru. OSB’lerde kalkınmanın en önemli unsurları. Bu önemli unsurun geliştirilmesini sağlamakta kararlı olan Manisa’nın OSB yönetimi, sanayicileri, Manisa Valiliği, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu başkanları; Manisa Şehir merkezine 3. bir organize sanayi bölgesinin kurulmasına karar verdi. Projenin detayları netleşti, yer tespiti yapıldı ve kuruluş çalışmaları son şeklini aldı. Manisa’nın 3. OSB’si Yunt Dağı eteklerinde Yağcılar Mahallesi’nin sınırları içinde kurulacak. Manisa’nın yeni 3. OSB’si ile kent, yüksek teknoloji merkezi olacak.
ALİ KUYUMCU MANİSA’NIN 3. OSB’Nİ CANLI YAYINDA AÇIKLADI
Bu önemli ve Manisa’nın ekonomik kaderine yeni bir ivme kazandıracak haberi, Manisa
Yunusemre Belediye Başkan yardımcısı Ali Kuyumcu ilk defa, gazeteci Nurgül Yılmaz’ın canlı yayın konuğu olduğu Derin Mevzu Programında açıkladı. Gazeteci Nurgül Yılmaz’ın sorusu üzerine Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kuyumcu; Manisa OSB yönetimi ve Manisa Valiliği, yüksek teknolojiye dayalı sanayi yatırımlarını Manisa’ya çekmek amacıyla Manisa Merkez’de Yunt Dağı Eteklerinde yer alan Yağcılar Mahallesi sınırları içerisinde, Yüksek Teknoloji İhtisas OSB kurulumu çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu açıkladı. Yağcılar’da kurulacak olan Manisa’nın yeni 3. OSB’si ile kent, yüksek teknoloji merkezi olacak. İşte Ali Kuyumcu’nun ağzından, Manisa’nın 3. OSB’nin kuruluş aşamasında ile ilgili son gelişmeler...
Kurulması planlanan OSB’lerle Manisa’nın tarımdaki katma değerini kaybetmeden, sanayisiyle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olması amaçlanıyor. Böylece Manisa, ileri teknolojideki iddiasıyla Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak.
PARANIN DOĞDUĞU TOPRAKLARDA SANAYİLEŞME HEDEFİ
Paranın doğduğu topraklar, Gediz Ovası’nın merkezinde Osmanlı İmparatorluğunu bir cihan devleti yapan padişahların şehzadeliğini geçirdiği; ‘Şehzadeler Şehri’, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii, Hristiyanlığın yayıldığı 7 kutsal kilisenin 3’ü ve sinegogları ile inanç turizminin güçlü oyuncularından, Anemon Lalesi’nin anavatanı, Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm’ün merkezi, şifa veren Mesir Macunu, Manisa Tarzanı, dillere destan Manisa Bezi ile sayısız değerlerin merkezi Manisa; ticaret, sanayi, tarım ve turizm kenti.
MANİSA, TİM’İN İLK 100 İHRACATÇI LİSTESİ’NDE 19 FİRMASIYLA YER ALIYOR
Manisa OSB, Akhisar OSB, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı ve Türevleri İhtisas OSB, Manisa Turgutlu OSB, Muradiye OSB ve Salihli OSB olmak üzere aktif işletme aşamasında olan 6 OSB, yerli ve yabancı yatırımcının neredeyse göz bebeği. Kula Deri İhtisas ve Karma OSB ile Soma OSB ise altyapı aşamasını tamamlamak üzere olan diğer 2 OSB. Manisa merkez ve ilçeleri olmak üzere toplam 8 karma ve 1 ihtisas olmak üzere, 9 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var.
2022 verilerine göre Manisa; 3000’e yakın işveren barındıran 12 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Teknokent (Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 30 Ar-Ge merkezi, 5 Tasarım Merkezi, İstanbul Sanayi Odası Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde (İSO 500) 21 firması, İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 16 firmasıyla yer alıyor. Manisa, TİM’in İlk 100 İhracatçı Listesi’nde 19 firmasıyla yer alıyor.
MANİSA GLOBALDE DE İDDİALI BİR ENDÜSTRİ KENTİ
Manisa, özellikle beyaz eşya ve televizyon üretimindeki başarısı ve markalı kaliteli sanayi ürünleriyle globalde de iddialı bir endüstri kenti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) verilerine göre; Manisa buzdolabı ihracatında Dünya’da 8., Avrupa’da 3.; çamaşır makinesi ihracatında dünyada 5., Avrupa’da 2.; bulaşık makinesi ihracatında dünyada 12. ve Avrupa’da 9. sırada yer alıyor.
TERCİH EDİLEN BİR LOJİSTİK ÜSSÜ KONUMUNDA
Önemli bir ticaret ve sanayi şehri olan Manisa, lojistik ve kalifiye iş gücü avantajlarıyla cazip bir OSB kenti. İzmir Limanı ve Adnan Menderes Havaalanı’na yakınlığı, önemli demiryolu ve kara yolu arterlerinin geçiş noktasında bulunması, ucuz ve kalifiye iş gücüyle yerli ve yabancı yatırımcılar için tercih edilen bir lojistik üssü konumunda. Önemli liman, demir yolu ve kara yollarının geçiş noktasında bulunması ve kalifiye iş gücüne sahip olması gibi özellikleriyle Manisa, yerli ve yabancı yatırımcıları da kendine çekiyor.
DÜNYA’DA EN FAZLA BEYAZ EŞYA VE TELEVİZYON ÜRETİLEN ŞEHRİ
Manisa TSO raporuna göre; Dünya’da tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen şehri. Ayrıca; kuru üzüm, tütün, tavuk ve sofralık zeytin üretiminde Türkiye birincisi. Sardes, Aigai ve tarihi ibadet yerleriyle önemli bir tarih ve turizm şehri. Yüzyıllardır süren Uluslararası Mesir Şenlikleri ve müzesi ile kültürel mirasın yaşatıldığı şehir.
MANİSA SANAYİ ÜRÜNLERİYLE MARKALAŞMASINI TAMAMLADI
Manisa, tarım ve tarih şehri olarak bilinmesinin yanı sıra artan yatırımlarla hem Türkiye’de hem de Dünyada, ürettiği kaliteli sanayi ürünleriyle markalaşmasını tamamlayan, bir şehir haline geldi. Yatırıma elverişli coğrafyası ile birçok sektörde faaliyet gösteren, istikrarlı şekilde büyüyen ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan yerli ve yabancı yatırımcıya uzun yıllardır ev sahipliği yapan Manisa OSB, yüzde 99 doluluk oranı, 7.5 milyar dolar dış ticaret hacmi, 224 işletme ile 58.500 kişiye istihdam sağlıyor ve 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapıyor.
MANİSA ‘EN İYİ POTANSİYELE SAHİP ŞEHİR’ KATEGORİSİNDE DE BİRİNCİ
Manisa bu özellikleri ile de ‘Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Şehir’ seçildi.
Manisa 2006’da; İngiliz Financial Times’ın bir yayını olan Foreign Direct Investment Magazine’nin düzenlediği ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ yarışmasında ‘En İyi Potansiyele Sahip Şehir’ kategorisinde de birinci oldu. Çinli işletmeler tarafından Dünya’da ‘Yatırım Yapılabilecek En İyi Sanayi Bölgesi’ olarak ta seçildi. Çinli otomotiv devi BYD’nin Manisa’yı üretim üssü olarak seçmesinin nedenlerinden bir tanesi de bu. Manisa OSB’de; ABD, Almanya, Belçika, Brezilya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İtalya ve Japonya menşeili %100 yabancı sermayeli 25 şirket ve yabancı ortaklı 13 şirket bulunuyor.
MANİSA’DA KÜRESEL ÖLÇEKTE SANAYİ VE TEKNOLOJİ BÖLGESİ OLUŞTURACAK
Manisa OSB’de pilot uygulama olarak kurulan Yenilik Merkezi, bölgedeki firmaların yenilik, Ar-Ge, girişimcilik ve Endüstri 4.0’a geçiş gibi konulardaki sorunlarına çözüm üretecek, onları destekleyecek, Türkiye’nin rekabet edebilirliğine hizmet edecek küresel ölçekte etkin bir sanayi ve teknoloji bölgesi oluşturacak.